MeritO kokos farm

 

 

 

Merit livsmedelsprodukter (MFP) grundades 1993 som en ledande tillverkare och exportör av hög kvalitet konserverad kokosnöt produkter. Företaget historien härstammar från ett företag med mer än tre årtionden av erfarenhet i Thai kokos företag.

 

Merit Food Products Co, Ltd (MFP) strävar efter att vara Thailands främsta tillverkare och exportör av fullsortiments kokosnöt produkter samt den ledande leverantören av kvalitets livsmedels- och dryckesprodukter som uppfyller både regionala och globala standarder. Genom att kombinera de vetenskaper ekologiskt jordbruk och de tekniska framstegen i tillverkningen, MFP är åtagit sig att erbjuda sina konsumenter över hela världen, en säker och hälsosam utbud av kvalitetsprodukter som är både frisk och smakrik.

"Fresh from farm to fork "

 

Som en av Thailands ledande tillverkare och exportörer av premium kokosnötprodukter är Merito åtagit sig att erbjuda sina konsumenter ett brett utbud av produkter som är säkra, hälsosamma och smakrika .

 

Det är certifierad ekologisk enligt USDA, ACO, EU: s ekologiska och certifieringsbolog är Soil Association som säkerställer den ekologiska integritet av sina produkter genom 3F - som plockas från deras ekologiska "Farm", packade i "Factory" och så småningom serveras till konsumentens "Fork ".

 

Merito äger också en 880 tunnland dal i Chanthaburi som ligger i sydöstra Thailand . Denna ekologiska kokosnöten plantage producerar miljontals färska kokosnötter årligen som råvara för bolagets produktionslinjer.

 

VARFÖR ÄR "MAWA" BÄTTRE ÄN EN VANLIG KOKOSNÖT?

"MAWA" (eller PB-121-hybriden)

 

I flera sekler har människan försökt konservera kokosnöt i olika former för att passa hennes behov. Det empiriska arbetet är allt annat än enkelt. Det kräver kontroller under flera år: Höga kokospalmer blommar ofta efter fem år - tillräckligt länge för att man ska glömma var frökärnan kom ifrån. En kokospalm som valts ut för sin skörd är utsatt för okontrollerad korsbefruktning från sina grannar - som regel, undantaget vid extremt lyckosamma tillfällen, finns de önskade egenskaperna inte hos avkomman. Trots dessa problem har detta tålmodiga empiriska arbete genom seklerna lett till framställandet av flera hundra arter i Asien och Stillahavsområdet.

 

Kokosnötshybriden PB-121 är ett resultat av en korsning mellan den malaysiska "Yellow Dwarf" ("Gul Dvärg"), som använts som hon-förälder, och den västafrikanska sorten "Tall". Namnet "MAWA" används i engelskspråkiga länder, där "MA" står för "malaysisk" och "WA" för "västafrikansk" (West African). Denna hybrid skapades i Elfenbenskusten år 1962 och har blivit den mest använda förbättrade sorten i världen. Redan år 1985 odlades den i mer än fyrtio länder.

 

Frukterna, som inte är särskilt stora, väger mellan 900 och 1 200 gram (i genomsnitt 990 gram). Den inre nöten väger mellan 600 och 750 gram och innehåller en oljerik kärna vars vikt varierar från 320 till 380 gram. Kärnan har en överlägset högre halt kvalitetsolja än någon naturlig kokosnöt någonsin kan ha.

 

PB-121 används som referensmärke i otaliga tester. Vid lämpliga odlingsförhållanden börjar den som regel att bära frukt fyra år efter plantering, och ger 80 till 220 frukter före slutet på sitt sjätte livsår.

 

Vuxna kokospalmer kan producera mellan sju och nio ton kärnor per hektar och år, dvs. 130 till 170 nötter per kokospalm vid en täthet på 160 kokospalmer per hektar.

I Elfenbenskusten gör de stora egendomar som tidigare tillhört företaget Palmindustrie det möjligt att jämföra 4 000 hektar västafrikanska Tall-kokospalmer med 12 000 hektar kokoshybrider (90 % PB-121), som finns utspridda över landet på ytterst varierande jordmån. Mellan 1985 och 1990 genererade hybriderna 60 % fler kärnor per hektar än den västafrikanska Tall-sorten.

PB-121 anpassar sig efter ett otal olika förhållanden och kännetecknar sig inte minst genom hög tolerans mot vattenpåfrestningar. Ändå misslyckades introduceringen av PB-121 i vissa delar av Indonesien och Filippinerna: En svamp av typen Phytophthora dödade ett stort antal kokospalmer på plantagerna, och bönderna ansåg att kokosnötterna var för små. I Indonesien och på Komorerna är PB-121 högt uppskattad genom framställningen av Toddy, som utvinns genom att tappa saven från kokospalmen under blomningen.

 

Fram till och med år 1995 härstammade de PB-121 som skickades från Elfenbenskusten från två populationer: Cirka 100 han-föräldrar av västafrikansk Tall-sort användes i en blandning för att pollinera tusentals hon-föräldrar av typen Yellow Dwarf. Av detta skäl var det omöjligt att exakt utröna "pappan" till respektive hybrid, detta eftersom en hel population hade använts som han-förälder. Samtliga kokospalmer i en population är emellertid inte genetiskt identiska, och deras avkomma har därför inte samma värde. Halvsyskonfamiljer som var och en består av en enda västafrikansk Tall-hane och flera malaysiska Yellow Dwarf-honor jämfördes i syfte att förbättra PB-121-hybriden.

 

Resultatet av dessa experiment var ytterst hoppfulla - de främsta halvsyskonfamiljerna genererade skördar som med råge översteg genomsnittet. Dessutom överförde vissa hanar tolerans för vissa sjukdomar till sin avkomma, exempelvis Phytophthora-förorsakad nötlossning. "Marc Delorme"-centret distribuerar i dagsläget en "förbättrad" PB-121 som är 15 till 20 % mer produktiv än den klassiska PB-121-hybriden. Skördar som överstiger 11 ton kärnor per hektar har uppnåtts i forskningscentran, men denna "andra generationens" hybrid förväntas uppnå 7 ton kärnor per hektar i genomsnitt på farmerna i Elfenbenskusten.

KONTAKT

Pawares Haraldsson

 

(+46) 73 6504540

 

info@wannaorganic.se

 

FÖLJ OSS

Hem

 

Produkter

 

 

INFORMATION

Om Wanna

 

Kontakt